19. helmikuuta 2014

Kutsuetiketistä

Huh, kutsut pitäisi olla kohta postissa, jotta ne ehtivät myös ulkomaille ennen R.S.V.P. päivämäärää. Nyt mietin, että ei olisi pitänyt antaa periksi sulholle ja sen mielestäni liian aikaiselle R.S.V.P. deadlinelle.. 

Kutsuja miettiessä ja osoitteita tarrapohjalle näpyteltäessä mieleeni tuli myös kutsuetiketti. 

Kutsut lähetetään 4-6 viikkoa aikaisemmin. Jos kutsuttuja tulee paljon ulkomailta, on hyvä lähettää kutsut hieman tätäkin aikaisemmin. Jos juhlat osuvat pahimmalle "ruuhkakaudelle" kuten kesälle, on suositeltavaa lähettää Save the Date -kutsu. Itse lähetimme STD-kutsut jo syksyllä ja samalla pyysimme kutsuttuaj lähettämään postiosoitteensa, jotta kutsut löytävät perille.

R.S.V.P  Kirjaimellisesti "respondez s'il vous plait", eli vastatkaa olkaa hyvä. Varsinaisen etiketin mukaan pukukoodi laitetaan kutsun vasempaan kulmaan ja R.S.V.P oikeaan kulmaan, mutta nykyään nämä asetetaan kutsuista riippuen eri kohtaan kutsukorttia. Meillä on R.S.V.P on kutsussa, mutta pyydämme vastauksen nettisivujemme kautta. Tietysti otamme vastauksia vastaan myös muuta kautta, en oletaan että ukkini lähtee seikkailemaan netissä tätä varten. Sivuiltamme löytyy myös pukukoodi, meillä se on tumma puku.

Kenet kutsutaan? No, tämähän on kinkkisempi tilanne. Monella on varmasti ystäviä eri puolilta elämäntaipaletta (opiskelu-, työ-, harrastekaverit), joten kutsulistan määrittäminen voi olla hankalaa. Mekin jouduimme karsimaan muutamia ystäviämme listalta, mutta samalla lisäsimme vanhempiemme toiveesta muutamia perhetuttujamme. Hääpari tietysti päättää ketä juhliin kutsutaan - varsinkin jos juhlat maksetaan parin pussista. 

Kutsutaanko lapset? Tämä voi monelle olla hankala tilanne, varsinkin jos lähipiirissä on paljon lapsellisia. Minä itse vaadin jo alusta lähtien, että häitämme juhlitaan aikuisten kesken. Ensinnäkin, vanhemmat nauttivat juhlista enemmän kun jälkikasvun perässä ei tarvitse juosta. Toiseksi, meidän häämme alkavat iltapäivällä ja jatkuvat myöhään yöhön; tällaiset juhlat eivät ole sopivimmat lapsille. Kolmanneksi, lapsille tulisi järjestää puuhanurkkaus ja melkeinpä lastenvahti, jotta vanhemmat voivat hetken rentoutua. Tietysti, meillekin on tulossa muutama lapsi, lähinnä käytännön syystä. Ihan pientä lasta ei voi jättää kotiin jos vanhemmat tulevat ulkomailta Suomeen juhlimaan.

Kuorien osoittaminen ja kutsuetiketti. Virallisesti miehen nimi tulee kuoreen ensin, mutta nykyään naisen nimi laitetaan lähes aina ensin. Amoriinin sivuilla oli hyvä ohjeistus kutsuetiketistä ja mitä kuoriin kirjoitetaan. Avo- tai avioliitossa olevat puolisot kutsutaan aina yhdessä juhliin (Mari Meikäläinen & Teppo Teivonen). Seurustelevat parit, jotka eivät asu yhdessä kutsutaan muodossa "Mari Meikäläinen & avec" juhliin. Minusta tämä viimeinen esimerkki on erikoinen. Pitäisikö minun kutsua ystävieni poikaystävät, jotka olen tavannut useasti, nimellä "avec" juhliin? Kuulostaa vähän kylmältä. Voi olla, että rikomme tässä asiassa etikettiä.

Yhteen asiaan en löytänyt vastausta netistä - onko etiketin vastaista ojentaa kutsu henkilökohtaisesti kutsuttavalle vai onko parempi lähettää kuori postitse? Tapaan suurimman osan sukulaisista parin viikon päästä niin olisihan se helpompaa (ja halvempaa) antaa kuoret kouraan kuin lähettää ne.

Kutsujen etiketti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti